Temadag for russen

  • Av Inger Helen Wien

Tirsdag 5. mars var alle Vg3-elevene ved Ringerike vgs samlet i Byscenen til temadag. Her fikk de nyttig informasjon og gode råd fra representanter fra Statens Vegvesen, politiet, helsesykepleiere og til slutt en appell fra egen russepresident.

Turi Gjestemoen fra Statens Vegvesen åpnet sitt foredrag med en film, som viste konsekvensene av høy fart på veien. Den unge sjåføren mistet kontrollen over bilen, og den tragiske ulykken endte med døden for en av passasjerene.

- Det er ditt valg! sa Turi til russen. Si ifra hvis du føler deg utrygg i en bil med en sjåfør som tråkker for hardt på gasspedalen.

Representaten fra Vegvesenet fortalte også om tilbudene de har om kjøretøykontroll, slik at russebusser og -biler trygt kan ferdes på veiene. Hun minnet også om riktig bruk av bilbelte og sikring av gjenstander i bilen.

- Vi har ingen å miste, avsluttet Gjestemoen med. Ta vare på hverandre, og bruk gjerne en voksen, erfaren sjåfør (som ikke er russ).

Temadag for russen 2019

Det var klar tale fra politiet til russen. Anette Krogstad og Erik Sørensen fortalte om konskvensene av lovbrudd, størrelsen på eventuelle bøter, beslag av førerkort-musikkanlegg-skilt på bilen etc. - og ikke minst hvilke dører som lukker seg hvis du får dette på rullebladet ditt.

De kom også med gode tips for en trygg russefeiring. Begge ønsket russen en fin feiring, og sa at samarbeid med politiet er veien å gå. Det er alltid viktig å rette seg etter pålegg fra politiet og andre myndigheter for å unngå store bøter og inndraging av førerkort. 

- Lurt å bytte på å være edruruss, slik at det alltid er en som passer på de andre, var et annet godt råd fra reperesentantene fra politiet. De minnet også om at det er viktig å ta hensyn til samfunnet for øvrig i russetiden.

Temadag for russen 2019

Helsesykepleierne Mette Preston (bildet) og Anita Håndstad Holtan var opptatt av at ungdommene må tenke på både mat, søvn, nok klær (kan bli kaldt om natten), bekytte seg mot kjønnssykdommer og ikke kysse alle de møter :) Helsemessig sett er det mye å hente på å sove godt, spise sunn mat, drikke i moderate mengder (mye alkohol er livsfarlig!), ta vare på hverandre og unngå sår hals.

Mette og Anita viste et par filmsnutter, som falt i smak hos publikum i salen. En liten tegnefilm som viste grensen mellom ja og nei til sex ved å sammenligne med å tilby/ servere varm te, gikk rett hjem hos russen. Den var både morsom og klar i sitt budskap. Her var det ingen pekefinger, men gode råd og tips for en minnerik og fin russetid hvor samhold og vennskap bør stå i fokus.

Temadag for russen 2019

Russen egen sjef - russepresident Inger Cecilie Meberg Schjetlein - avsluttet dagen med å komme med en appell.

- Vi har dessverre fått medieomtale som ikke er så heldig etter blant annet russeOL. Nå har vi muligheten til å vise at vi også står for fine ting. Still opp som bøssebærer i "Krafttak mot kreft". Målet er å slå fjorårets russeaksjon, oppfordret Cecilie gjengen sin.

Temadag for russen 2019

En matnyttig dag med gode innspill fra Statens Vegvesen, politiet, helsesykepleiere og russepresident håper vi er et bidrag til en fin russetid, som alle kan se tilbake på med gode minner.

Temadag for russen 2019


Publisert 6. mars 2019, oppdatert 6. mars 2019.