Ekskursjon til Utøya

http://twitter.com/buskerudfoldfylke https://www.facebook.com/buskerudfylkeskommune http://plus.google.com

Ferja Thorbjørn fraktet fredag 8. juni elever fra Vg2 på Ringerike vgs og en håndfull lærere fra fastlandet til den vakre Utøya. I strålende solskinn som blinket vakkert i vannet gikk de i land på øya, som etter hendelsen i 2011 har blitt kjent utover Norges grenser. Grusomhetene som skjedde her savner sidestykke i norsk historie.

Utøya 8.6.2018

Elevene fikk høre om historien til Utøya fra den tiden den var en urtehage for munker, feriekoloni, i privat eie og så til slutt gitt i gave fra LO til AUF. Den kjente Leo Trotskij har også avlagt øya et besøk, og bildekavalkaden viste også flere ungdomsbilder av personer som senere ble statsministere.

Foredragsholder Jørgen fortalte på en rolig og verdig måte om tragedien og den lange veien tilbake. Etter sjokket, etter rosetogene - hva nå? Hva mener de pårørende? Hva med alle som overlevde? Meningene var mange og delte, men til slutt ble de enige om at Utøya skal kjennetegnes med tre ord:

1. engasjere

2. lære

3. minne

Utøya 8.6.2018

Et av stedene flere ungdommer ble drept var i kafebygget fra 1930-tallet. Det er i dag det eneste stedet på øya som har fysiske spor etter angrepet. Deler av det gamle kafebygget er bevart inne i et nytt hus som kalles Hegnhuset.  Den 22. juli 2011 var det 564 personer på Utøya. 69 av dem ble drept, og 33 skadet. Hegnhuset er bygd med 69 store søyler som bærer taket. En søyle for hver av de drepte. Omkring står det 495 mindre utvendige søyler og hegner om minnet til de døde. Disse søylene symboliserer de overlevende.

Utøya 8.6.2018

På en vegg i Hegnhuset er tekstmeldingene som ble sendt fra øya den 22. juli samlet. Det ble veldig sterkt å lese meldingene fra ungdom som senere samme dag mistet livet.

Utøya 8.6.2018

Det lå minneord og blomster inne i det gamle kafebygget der flere unge mennesker ble skutt. Ved siden av pianoet var det også bilde av gutten som mistet livet her.

Utøya 8.6.2018

Utenfor Hegnhuset ved teltplassen står det et flott tre. Her kan alle som vil henge opp små lapper med hyggelige meldinger som "Glad i deg" eller "Buskerud + hjerte".

Utøya 8.6.2018

De pårørende ønsket å lage et minnested på øya. Det har fått navnet Lysningen, og har blitt et verdig og rolig sted for tilhørighet og ettertanke. Minnestedet består av en stålring hvor alle de 69 navnene og alderen på de drepte er stanset ut. Det gjorde inntrykk på elevene fra Ringerike vgs å se hvor unge noen av ofrene var.

Utøya 8.6.2018

Lærere og elever har stoppet opp ved pumpehuset hvor flere ble drept. Det er nesten ikke til å forstå at dette er åstedet til en så grusom hendelse.

Utøya 8.6.2018

Hvis noen har sett på TV fra AUFs sommerleir eller selv har deltatt, så er dette stedet hvor talene skjer og folk sitter i skråningen og hører på. Låven i bakgrunnen har fått navnet Arbeidsmiljølåven. Her kan man i ro og mak lese historien til øya fra munkene hadde urter her til dagens AUF-leire.

Utøya 8.6.2018

Rundt øya går det en sti som kalles kjærlighetsstien. Hva sitter dagens ungdom igjen med etter en ekskursjon til Utøya? Kanskje de tenker at kjærlighet er sterkere enn hat. Norge møtte terroren med blomster og tro på fremtiden.

Diktet som står i Hegnhuset, er et sterkt budskap til oss alle:

Dikt Utøya

Publisert 8. juni 2018, oppdatert 8. juni 2018.