Tankevekkende foredrag fra Marita-stiftelsen

  • Av Inger Helen Wien

Ringerike vgs har hatt besøk av Marita-stiftelsen ved Jan Dørum som fortalte om sin vei inn og ut av rusavhengighet. Marita-stiftelsen arbeider med forebygging og med tilbud for behandling av rusmisbrukere, samt at de har startet et tilbud for prostituerte. Jan Dørum er klar i sin dom: hasj er så mye mer farlig enn alkohol.

Han formidlet en personlig, tung historie på en saklig måte som gikk hjem hos elevene fra vg1 og vg2 som fikk oppleve dette. Han avlivet myten om at man blir rolig av hasj, man blir tvert imot både rastløs og aggressiv (når man ikke er under rus). Muligheten er stor for at den rusen man er på jakt etter, trenger andre og hardere stoffer etter en tid. Han har lang erfaring som bruker og behandler og sier med stor overbevisning at INGEN klarer å yte sitt beste når de har begynt med narkotika. Han retter en advarende finger til jenter som finner en kjæreste som er litt eldre enn seg selv (de gjør ofte det, smiler han) HVIS denne kjæresten synes det er kult å røyke hasj, og gjerne vil at du skal være med på det, - så er det er kun ett råd som gjelder: SLÅ OPP (hvis han da ikke slutter selv). Han svarte på flere spørsmål og fortalte at for sin del, så kom både foreldre og skole for sent på banen, ingen av dem oppdaget noe før han ble arrestert for besittelse på en fest. På spørsmål fra elever svarte han blant annet at vi skal være kritiske når noen anbefaler noe eller er for legalisering, det er ganske mange som har en egen grunn til å hevde synspunkter.

Flere elever tok seg tid til å takke for et sterkt foredrag etter han var ferdig. Han oppfordret til å ta kontakt med ja...@marita.no hvis man hadde lyst til å spørre om noe.

Vi takker skolemiljøutvalget for initiativet til besøket!

 

Tekst og bilde: Eli Kihle Hanssen


Publisert 1. februar 2017, oppdatert 2. februar 2017.