Veien til Lilyhammer, et opplegg i DKS

http://twitter.com/buskerudfoldfylke https://www.facebook.com/buskerudfylkeskommune http://plus.google.com
  • Av Inger Helen Wien

- Å være manusforfatter minner om å være Gud, sa Anne Bjørnstad til elevene da hun holdt foredrag om "Veien til Lilyhammer" fredag 29. januar. Hun sa at det er den kuleste jobben i TV-bransjen.

Foredraget "Veien til Lilyhammer" er et opplegg i regi av Den kulturelle skolesekken. Dramaserien med samme navn fikk en enorm suksess over store deler av verden, og er solgt til over 130 land. Ideen til denne serien hadde foredragsholderen, og manus ble skrevet sammen med Steven van Zandt og Eiliv Skodvin.

Bjørnstad fortalte elevene at serien tilhørte kategorien high consept fordi ideen kunne formuleres i en setning : Tenk om en amerikansk mafiagangster blir plassert på Lillehammer? Hvorfor Lillehammer? Svaret ligger i at OL på Lillehammer fortsatt er en av de 20 mest sette TV-program i USA (takket være en krangel mellom to kunstløpere).

Manusforfatteren røpet til elevene at en god ide ikke behøver å være en ide til noe helt nytt. Det kan godt være en gammel ide som gjøres på en ny måte. Hun sammenlignet med en gammeldags koffert og hjul. En dag fant en luring ut at de to tingene kunne kombineres, og vips ble koffert med hjul en realitet.

Første sesong av "Veien til Lilyhammer" hadde en budsjettramme på 40 millioner for de åtte episodene. Det blir regnet som billig i TV-bransjen. Neste sesong hadde en prislapp på 80 millioner, og siste sesong kostet hele 120 millioner. Til sammenligning kostet serien "Kampen for tungtvannet" 80 millioner. Bjørnstad sa at filmskapere kan søke om økonomisk støtte hos Norsk Filminstitutt, men de dekker ikke hele kostnaden til produksjon av film eller TV-serier.

I disse dager jobber den kreative manusforfatteren med en ny TV-serie som skal hete "Roeng kommune". Elevene fikk se smakebiter fra den. Historien utspiller seg i en oppdiktet norsk kommune, hvor noen har rørt penger avsatt til et pensjonsfond. I steden for å bli en ny Terra-kommune viser det seg at fondet har økt med hele fire milliarder. Ideen formulert i en setning her er : Hva skjer med en kommune som plutselig blir styrtrik?

Anne Bjørnstad avsluttet foredraget med å komme med noen gode råd til elevene:

- Begynn NÅ med det du har lyst til å jobbe med, og sats nok! Alle har hørt om 10.000 timer med trening eller øvelser for idrettsfolk eller musikere. Det gjelder i alle bransjer hvis du skal bli god. I tillegg er det viktig å holde sammen med folk man trives å jobbe sammen med, få til et samarbeid som svinger!

     

 

 

 


Publisert 2. februar 2016, oppdatert 2. februar 2016.