Spennende å oppleve egen skoleavis gå i trykken

http://twitter.com/buskerudfoldfylke https://www.facebook.com/buskerudfylkeskommune http://plus.google.com
  • Av Inger Helen Wien

En flott gjeng med medieelever venter på å få komme inn på trykkeriet i Fagernes. Etter to timers busstur skal de endelig få oppleve prosessen fra en avis er ferdig på en PC til de står med en papiravis i hånden. Det beste av alt er at det er juleutgaven av Ringerikes Røst som skal trykkes denne dagen i Valdres trykk. Gjett om gjengen gleder seg sammen med medielærerne sine!

Pelle i trykkeriet forklarer elevene arbeidsgangen fra PC til trykkeplate og videre til produksjon i selve trykkeriet. For å få til et fargebilde må det fire plater til med hver sin farge. Fargene heter cyan (blå), magenta (rød), gul og svart.

Her ser elevene hvordan platene kommer ut av maskinen (som kalles CTP = computer to plate).

Prosessen i trykkeriet blir forklart for elevene. Viktig at platene settes inn riktig for å unngå mispass og dermed mye makulatur.

Pressa er i gang, og sidene kontrolleres farge for farge. Etter en finjustering, settes farten opp på papirbanen, og snart kommer ferdig trykte aviser ut på løpende bånd. Det var stas å holde sin egen avis i hånden rett fra trykkeriet. Selv om hendene ble ganske svarte av trykksverte, var det verdt det!

 


Publisert 21. desember 2015, oppdatert 21. desember 2015.

blog comments powered by Disqus