Inspirerende konsert med Nils Berg Cinemascope

http://twitter.com/buskerudfoldfylke https://www.facebook.com/buskerudfylkeskommune http://plus.google.com
  • Av Inger Helen Wien

Nils Berg Cinemascope består av tre svenske musikere med saksofonist og komponist Nils Berg i spissen. Berg har brukt tid på å finne egnede filmsnutter fra hele verden på Youtube. Mens filmene ruller og går i bakgrunnen spiller så bandet musikk til videoene. Den svenske komponisten bruker med andre ord sangen eller rytmen i videoen som utgangspunkt til å skrive arrangement som komplimenterer filmen. På denne måten får bandet nye gjesteartister på hver låt, gjesteartister fra land som f.eks. India og Japan. Spennende og inspirerende å høre på for de unge musikerne i 1MUA, som var publikum i lesesalen den 8. mars.

  

De tre musikerne er Nils Berg (saksofon og fløyte), Joesf Kallerdahl (bass) og Christopher Cantillo (trommer). Nils Berg regnes som en av de mest innflytelsesrike stemmene innen nordisk jazz. I 2007 mottok han den prestisjefylte prisen Jazz-in-Sweden.

Etter konserten kunne elevene stille spørsmål til jazzmusikerne fra Sverige. Fere i 1MUA benyttet anledning til å spørre om hva Nils Berg gjør hvis artisten på Youtube ikke treffer tonen hele tiden,  og hvor mye av musikken er improvisasjon og hvor mye er komponert?

Opptakene fra Youtube blir litt behandlet før de brukes som bakgrunn i egne komposisjoner, kunne Berg røpe. Han fortalte også elevene om hvor viktig det er at gutta i trioen har en felles puls - en indre klokke - som styrer musikkfremførelsen. De kjenner hverandre meget godt som musikere, og vet nogenlunde hvordan de andre spiller selv når de improviserer.

- Hvem er viktigst, en god musiker eller en god komponist, spurte en elev om.

Godt spørsmål, sa gjengen i Nils Berg Cinemascope. De mente at begge deler må holde et visst nivå. Og, så må en ikke glemme den tredje parten - nemlig publikum.

Flere i 1MUA satte pris på en prat med musikerne, kanskje få noen gode råd på veien mot en egen karriere innen musikk. En fornøyd og takknemlig gjeng med elever takket for live musikk ledsaget av filmsnutter fra fjerne strøk, og ikke minst trivelig prat i etterkant av konserten.

Dette var et tilbud gjennom Den kulturelle skolesekken.


Publisert 8. mars 2016, oppdatert 8. mars 2016.