Gjenkjennelige elevtyper i skuespillet 3 ½ ungdom.

http://twitter.com/buskerudfoldfylke https://www.facebook.com/buskerudfylkeskommune http://plus.google.com

Modou Bah er tidligere medieelev ved Ringerike vgs. Det var derfor ekstra stas da han tok kontakt med skolen, og spurte om han og en medelev fra Solbakken folkehøgskole kunne få komme på besøk. Alltid hyggelig at tidligere elever stikker innom og forteller litt om hva de gjør nå.

Siden Modou gikk ut fra videregående i 2009 har han utdannet seg til å bli skuespiller. På veien dit gikk han på Solbakken folkehøgskole, et valg han varmt anbetalte til avgangselevene som var publikum i sangsalen. Etter Solbakken gikk den unge skuespilleren på Liverpool Institute for Performing Arts.  I dag jobber han som freelance skuespiller.

Nora Bryde Gjertsen ble kjent med Modou da de begge to gikk på Solbakken folkehøgskole. Hun fortsatte sin utdanning på veien til skuespilleryrket på Bårdar Akademiet og LAMDA i London.

Nora jobber  i dag freelance som skuespiller i tillegg til at hun skriver stykker, blant annet forestillingen ’’3 ½ ungdom’’, som ble vist for musikk- og medieelever ved Ringerike vgs torsdag 25. februar.

Bildene ovenfor er to av elevtypene i skuespillet, to gjenkjennelige personligheter for publikum i sangsalen - selv om elevene i publikum kanskje selv lignet mer på eleven som står på for å få så gode karakterer som mulig... eller jenta med alle vervene...

Modou Bah selv beskriver de fire elevtypene slik:

"Inn i sitt siste år på VGS, har Helene tatt på seg en masse verv og roller, og vil få med seg alt av det sosiale og faglige på skolen, men sliter nesten seg selv ut av alt presset. Malla derimot, har skolen opp i halsen og vil bare bli ferdig så fort som mulig. Kamren har høye ambisjoner og er skråsikker på at han skal inn på medisin og bli kirurg. Nils på sin side har mer enn nok med å holde fraværet i sjakk på grunn av gaming og spillavhengighet. Hvordan vil den siste våren utvikle seg for de fire 3.klassingene?

Vi følger det siste semesteret til Malla, Nils, Kamren og Helene. De oppfatter hverandre selv som nokså forskjellige, men oppdager at de kanskje har mer til felles enn de først tror. "

Alle elevene er inne til en samtale med kontaktlæreren sin, som velmenende forsøker å få kontakt med de unge håpefulle - med mer eller mindre hell.

Vitser og morsomme replikker underveis fikk liv i publikum, som lo godt flere ganger under det 50 minutter lange kammerspillet. Hva var så budskapet? Skuespillerne fikk fram at enkelte elever aldri blir fornøyd med karakterene sine selv om de får toppkarakterer i nesten alt, mens andre ikke fullfører videregående. Det er et tankekors at en av tre i Norge ikke fullfører videregående etter tre år. Hvorfor er det slik? Opplever de unge for mye press? Uavhengig av skoleprestasjoner skal alle vite at de er hele mennesker, en unik skapning som betyr mye for andre selv om de trår litt feil og føler seg små og ubrukelig.

Etter forestillingen fortalte Nora og Modou om året på Solbakken folkehøgskole. Brosjyrer ble delt ut, og de to tidligere studentene anbefalte varmt et år på en folkehøgskole.

For elever som vil sjekke litt mer om Solbakken fhs. hvor teater, sang og dans utgjør tilbudet, klikk på linken www.solbakkenfolkehogskole.no

Publisert 27. februar 2016, oppdatert 27. februar 2016.