Musikalsk sommerskole i musikklinjens lokaler

- Alle har et talent, sa Alexander Rybak til de unge musikerne da han besøkte sommerskolen torsdag 4.juli. Hvis ditt talent er musikk, så dyrk det og øv hver dag på instrumentet ditt. Øvelse gjør mester hvis du øver på riktig måte!

I hele uke 37 er unge pianister, strykere, sangere og trommiser fra hele landet samlet i Ringerike vgs sine musikklokaler. De unge talentene finner motivasjon og glede i å bruke deler av sommerferien på å bli bedre musikere. Musikklærere og utøvende musikere, som Jørgen Tangen Bendiksen, Anders Langset, Erik Smith, Ingvild Hasund, Alexander Rybak og musikkskolens far Jørn Atle Støa, er instruktører. Målet er en konsert siste kursdag, hvor venner og familie er invitert som publikum.

Alexander Rybak ga de unge noen gode råd på veien. Han har selv spilt fiolin i 20 år, og kunne øse av sin erfaring. Rybak vant finalen i Eurovision Song Contest i 2009 med sangen «Fairytale», som han har skrevet selv. Han fortalte de unge musikerne at han som komponist og tekstforfatter alltid begynner å komponere melodien før han skriver tekst til den.

En musiker bør alltid være godt forberedt til opptredener.

- Gå igjennom det du skal si og gjøre på scenen i forkant av konserten, var det gode rådet sommerskolens elever fikk av den erfarne musikeren. Rybak fortsatte med å si til ungdommen at de kan stole kun på seg selv. Sjekk f.eks. med lyd- og lysfolkene om alt er i orden før konserten. Øv mentalt hver en tone og tekstlinje slik at det sitter selv om nervene kommer. Tren også på å takle nerver, gjør pusteøvelser og styrk selvtilliten med å si til deg selv at «dette er du god til».

- Tenk på hvem du spiller for, sa Alexander til sitt lydhøre publikum. Formidling er meget viktig, og både låtvalg og sceneopptreden må legges opp etter målgruppen. Du spiller noe annet for eldre mennesker på pleiehjemmet enn på en rockefestival for ungdom.

Etter lydene fra ensemblerommene å dømme var det topp innsats fra elever og instruktører, så venner og familie kan glede seg til avslutningskonserten på fredag.


Publisert 5. august 2013, oppdatert 5. august 2013.